Plesen v bivalnih prostorih – odpravljanje in preprečevanje plesni

Plesen je vidna in nevidna nadloga, ki nam začne delati preglavice še posebej spomladi in jeseni. Takrat jo je tudi v naravi največ, zato se njene spore v večjih količinah pojavljajo tudi v bivalnih prostorih. Plesen je namreč del ekosistema in je v ravnovesju z drugimi mikroorganizmi v zunanjem okolju neškodljiva. Živi brez organskih snovi in ima rada vlažen in zaprt prostor. Prav takšni pogoji pa so lahko v naših kopalnicah, kuhinjah, spalnicah in delovnih prostorih.

Če plesen v vaših prostorih dejansko vidite, potem veste, da imate težave. Večina toksičnih plesni, ki resno ogrožajo naše zdravje, pa ni vidnih s prostim očesom. Zadržujejo in razvijajo se tudi na pohištvu, tkaninah, v neprezračenih in vlažnih ležiščih, pomivalnih in pralnih strojih, povsod kjer je zadostna količina vlage in premalo zraka. Pogosto se skriva v razpokah sten, pa tudi na drugih nevidnih mestih, npr. za omarami. Večina ljudi se niti ne zaveda, da je izpostavljena škodljivim učinkom plesni in spor, zato je dobro biti pozoren tudi na ta mesta, kadar v prostoru vonjamo neprijeten in vlažen zrak.

Številna poročila kažejo na to, da je koncentracija plesni v zaprtih prostorih dostikrat presežena. Ko plesen pride v prostor se lahko zelo hitro razširi po drugih prostorih. Njene spore lebdijo in se premikajo po zraku in iščejo ugodno mesto z razvoj.

Vsako dolgotrajno gibanje in zadrževanje v prostoru, kjer je prisotna plesen, pa je zelo škodljivo za naše zdravje. Tudi uradna medicina opozarja na nevarnost vdihavanja plesni v daljšem časovnem obdobju. Še posebej pa je to obremenilno za osebe s slabim imunskih sistemom, dojenčke, otroke, starejše in bolne.

Plesni proizvajajo mikotoksine, ki se sproščajo v zrak in jih vdihujemo in so lahko vzrok za številne zdravstvene težave kot so kronične infekcije sinusov, dolgotrajen kašelj, glavoboli, nahod, težave z dihali nasploh, povečana temperatura, alergija, slabost, nenehna utrujenost, načenjajo pa tudi živčevje in možgane. Rod Aspergillus povzroča aspergilozo, primarno na bronhijih in pljučih, lahko pa tudi na ledvicah. Nekatere vrste plesni znižajo imunski odziv in so kancerogene, predvsem za jetra.

Stara orientalska medicina pravi, da je čist in svež zrak ena najpomembnejših sestavin tako telesnega kot duševnega zdravja. Preprosto povedano, brez čistega zraka telo ne more pravilno delovati in s tem tudi naš um ne deluje z lahkoto in jasnostjo.

Kako odstranimo plesen

Če se želimo uspešno rešiti plesni, moramo odkriti vzroke za njen nastanek. Naši moderni domovi so narejeni iz umetnih materialov, ki ne dihajo (plastična okna, vrata) in tako se ustvarja ugodna klima za razvoj plesni in gliv. Potrebno je poskrbeti za ustrezno in redno zračenje bivalnih prostorov, ki preprečujejo nabiranje vlage na notranjih predelih sten, pohištvu, tkaninah. Vlaga v prostoru ne sme presegati 55%, najbolj idealna vlažnost v prostoru pa je med 30 in 50%.

Plesni in neprijetnega vonja ne moremo odpraviti s čistili, ampak potrebujemo učinkovito dezinfekcijsko sredstvo, ki pa ni potrebno, da je narejeno na osnovi strupenih kemičnih snovi, ki se še dolgo po uporabi sproščajo v prostor. Dobro se je izogniti vsem tistim, ki vsebujejo klor in klorove spojine, amonijak in druge snovi, ki so rakotvorne, mutagene ali pa vsebujejo hormonske motilce. Visoka koncentracija takih snovi, ki se v relativno majhnem prostoru ves čas sproščajo v zrak, resno ogroža naše zdravje, s čimer si naredimo več škode kot koristi. Zato bodite zelo pozorni na sestavo in varnostne oznake, ki so navedene na embalaži posamičnih sredstev.

Za človeku in okolju varen način odstranjevanja plesni vam priporočamo sredstvo Iza effect STOP PLESEN, ki je brez vonja in barve in je popolnoma biorazgradljivo. Zasnovano je na osnovi vodikovega peroksida z dodanimi stabilizatorji in dokazano uspešno deluje na plesni, glive in spore. Sredstvo je že pripravljeno za uporabo, postopek odstranjevanja pa je zelo enostaven, učinkovit in neškodljiv za človeka, živali in okolje. Ob nakupu prejmete natančna navodila izvedbe postopka za odstranitev plesni v vašem domu.

V primeru razširjene prisotnosti plesni v celem objektu pa priporočamo celostno dezinfekcijo z aerosolno napravo, ki sredstvo porazdeli v obliki fine, hladne in suhe megle, po celi površini prostora, tudi v najmanjše skrite kotičke, razpoke, talne obloge, pod in za omarami. Ta način konkretno onemogoči preživetje plesnim, glivam in sporam, ob tem pa osveži prostor in odstrani neprijeten vonj, saj se ob delovanju vodikovega peroksida sprosti velika količina kisika, ki poškoduje membrane plesni.

Prednosti izdelkov IZA effect

Uniči 99,99% virusov, bakterij, plesni, gliv in spor.
Ne vsebuje klora, hiperklorita, alkohola in drugih strupenih snovi.
Okolju, ljudem in živalim nenevaren.
Razpade na vodo in kisik.
Praktično nanašanje, brez izpiranja in brisanja.
Brez barve in vonja.

Potrebujete pomoč?