Lastnosti vodikovega peroksida in njegova uporaba

Vodikov peroksid je anorganska kemijska spojina s formulo H2O2. Je sicer zelo reaktivno oksidacijsko sredstvo, a je kljub temu okolju neškodljivo, saj se razgradi na vodo in kisik.

Vodikov peroksid v naravi in telesu

Naravno vodikov peroksid nastaja v spodnjem delu zemeljske atmosfere, kjer vodne molekule reagirajo z ozonom. Najdemo ga v svežem sadju, zelenih rastlinah, kjer nastaja s pomočjo fotosinteze. Nahaja se tudi v zdravilni vodi Lourda, kjer ga je okoli 0,25%.

V človeškem telesu ga največ najdemo v materinem mleku. Nekaj ga nastaja tudi v tankem črevesju, kjer preprečuje razmnoževanje kandide. Naš celotni imunski sistem je odvisen od zadostne količine vodikovega peroksida in posledično kisika, ki nastane iz njega. Levkociti ga proizvajajo kot sestavni del imunskega sistema in je bistven za preživetje. Celice, ki se borijo proti okužbam, proizvajajo vodikov peroksid kot prvo obrambo pred vsemi napadalnimi mikroorganizmi. Vodikov peroksid zelo hitro razpade na vodo in en atom kisika, ki kot oksidant potuje po krvi do celic, jih oksidira in odplakne nečistoče.

Viri in literatura:
· Pies Josef: Vodikov peroksid za vsak dan, Založba Ara, 2012
· »Mladi za napredek Maribora 2013«, Raziskovalna naloga “Skrivnosti vodikovega peroksida“ Raziskovalno področje Kemija, Kemijska tehnologija
https://sl.wikipedia.org/wiki/Vodikov_peroksid

Uporabnost vodikovega peroksida

Vodikov peroksid je bistra tekočina rahlo modre barve. V vodi je popolnoma topen. Za vsakodnevno zunanjo uporabo se uporablja 3 do 6 odstotno raztopino, ki je ni potrebno hraniti v hladilniku.

V industriji ga uporabljajo v različnih koncentracijah za beljenje lesa in bombažnega tekstila, recikliranje papirja, kot dezinfekcijsko sredstvo in kot oksidator za raketno pogonsko gorivo.

V medicini se je kot razkužilo uporabljal že pred več kot dvesto leti. Med prvo svetovno vojno so z njim zdravili tuberkulozo in pljučnico. V Indiji pa so ga že v sredini 19.stol. uporabljali kot sredstvo proti prehladnim obolenjem, pa tudi pri resnih boleznih kot sta kolera in malarija. H2O2 namreč ustvarja okolje, v katerem škodljive bakterije, virusi in rakave celice ne morejo živeti, in če jih uničimo, damo možnost zdravim celicam in mikroorganizmom. Patogeni organizmi v telesu, se ob prisotnosti kisika ne morejo množiti, normalne celice in koristne bakterije pa se v teh pogojih razvijajo nemoteno.

V gospodinjstvu lahko vodikov peroksid uporabljamo na številne načine: za lastno higieno in razkuževanje površin, ki se jih stalno dotikamo, za vlaženje in osvežitev zraka, za razkuževanje sanitarij, pomivalnih in pralnih strojev, za odstranjevanje plesni, uporabljajo pa ga tudi v vrtičkarstvu in akvaristiki.

Seveda je za posamična področja zelo pomembna ustrezna koncentracija vodikovega peroksida. Zato je potrebno biti pri uporabi zelo previden in upoštevati priložena navodila za varno ravnanje glede na koncentracijo raztopine.

Prednosti izdelkov IZA effect

Uniči 99,99% virusov, bakterij, plesni, gliv in spor.
Ne vsebuje klora, hiperklorita, alkohola in drugih strupenih snovi.
Okolju, ljudem in živalim nenevaren.
Razpade na vodo in kisik.
Praktično nanašanje, brez izpiranja in brisanja.
Brez barve in vonja.

Potrebujete pomoč?